Kategoriler

3 Aralık 2015 Perşembe

Cep Telefonu Fotoğrafçılığı

Bildiğiniz üzere cep telefonlarının kamera birimleri gelişen teknolojiden payını aldı ve yepyeni bir alan oluşturdu, "Mobil Fotoğrafçılık". Başlıkta da yazdığım gibi "Cep Telefonu Fotoğrafçılığı" da dediğimiz bu alan, bir zamanlar hepimizin elinde olan ve bazılarımızın hala kullanmaya devam ettiği kompakt makine pazarını alt üst etti. Hatta artık bazı istisnai uç modeller dışında sektörde kompakt makinelerin esamesi okunmuyor desek yeridir.

Peki mobil fotoğrafçılığın birden patlamasının, popüler olmasının sebebi ne?

Aslında olayın en başlarına insek çok daha faydalı olur sanırım.

Yıl 2000, Sharp dünyanın ilk kameralı telefonu J-SH04 modelini piyasaya sürerken acaba cebimizdeki cihazların bir gün bu kadar güzel fotoğraflar çekebilecek kapasiteye geleceğini biliyor muydu? Tartışılır... Neyse, ilk kameralı telefon 0.1 MP çözünürlüğüne sahip fotoğraflar çekebiliyordu ve Sharp'ın gövde gösterisi yapmasını sağlamıştı, zamanına göre güzel cihazmış vesselam, yalan yok hani :)

Devam edelim; fotoğraf çekebilen telefonlar gelişti, gelişti, gelişti. İlk kameralı cihazdan sonra bir çok üretici cihazlarını kamerayla donattı. Örneğin Nokia, zamanında Carl Zeiss (Optik devi, profesyonel makineler için lensten tutunda taktığınız gözlükteki camları bile üretebilen firmadır, efsanedir. Ayrıca artık adı sadece Zeiss) ile yaptığı ortaklık sonucu cihazların kameralarında Carl Zeiss optikleri kullanarak hala hayranlıkla bakılacak kalitede fotoğraflar çekebilen cihazlar geliştirmişti.

Evet, biz fotoğraflara hayranlıkla bakıyorduk, ama başkaları da baksındı? Onlar da yorumlasaydı? İşte burada akıllı telefonlarla yaşanan akıcı internet deneyimi konusuna giriyoruz. Yıl 2007,ilk iPhone tabiri caizse çığır açtı. Hatırlıyorum, biz bi "omg :O" falan olmuştuk (Ben o zaman küçüğüm tabi, ama annem falan olmuştur herhalde, bilmem ki :S ). Cihaz dokunmatik ekranla donatılmıştı ve Safari tarayıcısıyla zamanına göre güzel internet bir deneyim sunuyordu. Ayrıca uygulama mağazasıyla da 3. parti yazılımlar yükleyebildiğimiz cihaz, 2 MP flaş desteği olmayan kamerayla geliyordu,

İyi, güzel. Bayağı şey anlattık. Ama  atladığım bir şey var, sosyal medya!

Herkesin birbiriyle kolay iletişim kurabilir hale gelmesi ve akıllı telefonların herkesin cebine girmesi, hatta psikolojik yönden bakarsak insanların daha fazla ilgiye ihtiyaç duyması ve yaptıkları şeyleri paylaşmak istemeleri sosyal medyanın gelişmesine sebep oldu; e sosyal medya gelişince iki saattir anlattığım gibi cep telefonu fotoğrafçılığı da bayağı bi ilerledi haliyle. (Baya boş konuşmuşum yalnız ha)

Bağlayayım artık ya, hayatım çok dandik olduğu için bu yazı da dandik gibi oldu biraz. Ama bilgiler gerçek içiniz rahat olsun. Kafam karışık çok; normalde böyle yazmam, vallaha bak...

Sonuç olarak cep telefonu fotoğrafçılığı artık her yerde ve neredeyse her zaman yanımızda cep telefonu bulundurduğumuz için keyifli ve güzel bir uğraş. Bakın 'uğraş' diyorum çünkü hobi olarak da yapabilirsiniz bunu, keyiflidir... Ayrıca paylaşması ve fotoğrafları düzenlemesi de kolay olduğundan çoğu kişinin uğraşmayı sevdiği bir hededir bu fotoğrafçılık olayı, tavsiye ederim efenim.

Ha bu arada, gitmeden önce bir kaç bana ait fotoğraf paylaşayım. Hangi cihazla çekildiğini altlarına yazdım, tüm fotoğrafları VSCO ile düzenledim. VSCO ne diye soruyorsanız yakında o uygulamayla ilgili de yazı gelecek ama şunu söyleyebilirim; efsanedir.

Buyurunuz.

Samsung Galaxy Trend Plus (Bilen bilir, çok dandik cihaz. Ama güzel işler çıkarabilirsiniz sabır ve teknik bilgiyle, tecrübeyle sabit.)
Sony Xperia P
Sony Xperia P
Sony Xperia P
Samsung Galaxy Note 4

Yazımı okuduğunuz için teşekkürler. Öptüm. Fotoğraf sanatıyla ilgili her türlü soruyu sorabilirsiniz, çekinmeyin. (Fotoğraf sanatı dışında da olur ya, kasmayın çok.)

Bu kadar, bitti.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder